Korta fakta om Gunnesbo

Gunnesbo är en stadsdel i nordvästra delen av Lund. Brf Järnåldern var ett av de första bostadsområde som började byggas på Gunnesbo och 1983 kunde man börja flytta in. Förutom bostadsområden finns här ett litet industriområde (Gunnesbo företagsområde, även ibland kallat Gunnesbo industriområde) med bland andra företag som Alfa Laval, Kraftringens värmeverk och Studentlitteratur.

Gamla anor

I mitten av Gunnesbo ligger parken Fornängen med sin stora vikingakulle bronsåldersgraven Räfvs hög. Härifrån kan man se ända till Turning Torso i Malmö! Området söder om kullen kallas Bostället då gården Nöbbelövs boställe legat här. Gårdens mangårdsbyggnad byggd 1851 har under senare tid använts bland annat som fritidsgård. Ekonomibyggnaderna revs under 1980-talet för att ge plats åt förskola och skola.

Närhet till butiker och återvinningscentral

Närmast den stora ringleden Norra Ringen finns byggnaden Mobilia Lund där man hittar Ica Kvantum. Nära Mobilia finns även butiker som Stora Coop, Systembolaget och Kronans apotek.
På andra sidan Fjelievägen ligger köpcentrat Nova Lund som slog upp portarna 2002. Numera finns det flera andra butiker i närheten av Nova såsom såsom Elgiganten, Plantagen, ÖoB med flera. På Gunnesbo industriområde ligger även återvinningscentralen Sysav Gunnesbo.

Bra kommunikationer

Stadsbuss 4 har ändhållplats Gunnesbo och det finns även en tågstation som tar dig vidare i hela Skåne med Pågatåg eller Öresundståg. Du kan enkelt hitta tidtabeller och linjekartor på Skånetrafiken. En fördel är också närheten till E6:an till vilken du tar dig på bara 6 minuter. Bra cykelvägar in till Lunds centrum finns också, bland annat längs med järnvägsspåret.

Barnvänligt område

Gunnesbo är ett bra område för barnfamiljer då det är relativt bilfritt i bostadsområdena samt att det finns många trevliga lekplatser. På Gunnesbo ligger också 6 kommunala förskolor samt Gunnesboskolan, en kommunal grundskola för årskurs F-9.

Fritid och sport

I norra delen ligger Gunnesbo gård med anor från 1850-talet, som sedan 1990 inhyser Gunnesbo 4H-gård. Mellan Gunnesbo gård och järnvägen ligger Nöbbelövs mosse, ett naturreservat känt för sitt rika fågelliv (nära 200 arter!). Här finns även Englessons damm där man kan fiska utan fiskekort. Här finns även två grillplatser.

Nära 4H-gården finns Lunds Brukshundsklubb som bland annat håller kurser i agility.

Gunnesbo är ett av upptagningsområdena för fotbollslaget Lunds BoIS, som har sin hemmaplan på Gunnesbo gård idrottsplats (alldeles intill 4H-gården).

Handbollsföreningen KFUM Lundagård håller också till på Gunnesbo och har sin träning i Gunnesbohallen som ligger i anslutning till Gunnesboskolan.

Länkar

Här har vi samlat några länkar som kan komma till nytta.

Allt om Bostadsrätt
En oberoende facktidskrift som vänder sig till föreningens styrelse, ges ut av BoFakta Media & Förlag.

Anticimex
Anticimex är mest känt för skadedjursbekämpning, men är överlag inriktat på att skapa sunda och hälsosamma miljöer åt både företag och privatpersoner. Det betyder att Anticimex bland annat förebygger fuktskador i alla slags bostäder och hjälper fastighetsägare att spara energi.

Byggkeramikrådet
BKR är den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen. Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum av hela ”Byggsverige” ansedda som riktlinjer för fackmässighet inom området.

Din bostadsrätt
Facktidskrift som du som boende i Brf Järnåldern automatiskt får hem i din brevlåda eftersom föreningen är medlem i Bostadsrätterna – en rikstäckande service- och intresseorganisation för Sveriges bostadsrättsföreningar.

Din guide till bostadsrättsköpet – artikel från Hemnet
När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en förening som tillsammans äger en hel fastighet. Föreningens regler och ekonomi blir också en del av ditt liv och du har även ett underhållsansvar. Hemnet ger dig här en överblick av vad du bör veta – och vad du bör se upp med – inför bostadsrättsköpet.

Konsumentverket - KO
Konsumentverket håller koll på dagens och framtidens konsumentvardag för att alla ska kunna handla medvetet. KO finns i Karlstad och bidrar till en marknad där både konsumenter och företag vet vad som gäller.

Nova Lund
Lunds köpcentrum som har funnits sedan 2002 ligger alldeles inpå knuten till Gunnesbo.

Skånetrafiken
På Skånetrafikens hemsida hittar du enkelt information om tåg- och bussresor från Gunnesbo till resten av Lund och Skåne.

Styrelsehandboken
En specialtidskrift för den som jobbar i föreningens styrelse, utgiven av BoFakta Media & Förlag.

Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC
SBC är föreningens förvaltare. De är specialister på fastighetsförvaltning och erbjuder alla typer av tjänster som en bostadsrättsförening kan behöva. Runt om i landet finns duktiga medarbetare som är experter inom fastighetsekonomi, teknik, projektledning, juridik och energi.

Sysav - Gunnesbo återvinningscentral
Här hittar du öppettider och adress till Sysavs återvinningscentral på Gunnesbo.

Tele2
Tele2 erbjuder kompletta tjänster för bredband, digital-tv och telefoni. Föreningen är gruppansluten till Tele2.